Skarstein klar for VM-finale

Birgit Skarstein var overlegen i forsøksheatet og tok seg enkelt til søndagens VM-finale. Faktisk var Skarstein kun to sekunder unna verdensrekorden.

Birgit Skarstein  Foto: Sjur Øyen, Norges roforbund

Sport

Onsdag var Birgit Skarstein i aksjon i ro-VM. I forsøksheatet var det én direktebillett til søndagens finale, mens de øvrige må ut i oppsamlingsheat fredag.

Åpnet skarpt

Skarstein har VM-gull fra både 2014 og 2017, men ting har endret seg litt siden da. Før var distansen 1000 meter, i år er den 2000 meter.

Denne sesongen har 29-åringen fra Levanger satt to verdensrekorder, samt vunnet verdenscupen sammenlagt. Skarstein sikter høyt i årets verdensmesterskap og var onsdag morgen ute etter å sikre seg en direktebillett til finalen. Skarstein åpnet skarpt og halvveis ut i løpet var hun 30 (!) sekunder foran andreplasserte Anila Hoxha fra Italia.

To sekunder unna verdensrekorden

Skarstein hadde meget god kontroll og kunne cruise inn til en suveren seier. 29-åringen kom i mål på tiden 10.26.38, noe som kun er to sekunder bak verdensrekorden. Seieren betyr at Skarstein er klar for søndagens VM-finale.

- Søren ass! Jeg visste ikke mot slutten at jeg var så nære verdensrekorden, sier Birgit Skarstein.

- Du får spare den til søndag.

- Ja, ikke sant. Det er artigere hvis jeg får det til da. Det er jo greit å smadre ordentlig til når mamma, pappa, Martin og resten av trønderbataljonen kommer på søndag, sier 29-åringen.

Hoxha fra Italia ble nummer to på tiden 11.40.38 , mens Traxy Van Asseldonk ble nummer tre. Svenske Ebba Einarsson endte sist i heatet.

- Løpet mitt var helt ok. Første halvdel ble litt masete, og jeg slet ordentlig med rytmen. Siste halvdel var solid.

I det andre heatet var Moran Samuel fra Israel best. Hun tok seg direkte til finalen på tiden 10.58,15.

Skarstein viste muskler og er storfavoritt til å ta VM-gull i bulgarske Plodiv søndag.

- Man kan ikke sammenligne heat, og jeg vet av efaring at Moran har en tendens til å sikre seg inn i forsøksheatet, for så å overraske og klinke til i finalen. Hun er i meget god form og det blir en tøff finale, sier Skarstein.

- Føler du at verdensrekorden er innen rekkevidde på søndag?

- Hvis vindforholdene er litt bedre på søndag så kan jeg klare det. Jeg mener jeg er i bedre form enn hva jeg har vært på lenge, og treneren mente at jeg rodde bedre på tirsdagens trening, sier hun.