Skarstein satte ny verdensrekord da hun ble verdensmester – Igjen!

Maktdemonstrasjon fra Birgit Skarstein under søndagens finale.

Birgit Skarstein  Foto: Balint Czucz

Sport

Pararoer Birgit Skarstein måtte tåle favorittstemplet før dagens VM-finale i 2000 meter roing i Bulgaria. Skarstein har nesten sett uslåelig ut denne sesongen og var 30 sekunder raskere enn nærmeste konkurrent i onsdagens forsøksheat. Det var derfor også knyttet spenning til om hun kunne slå sin egen verdensrekord. Tiden 10:24.48 satte hun tidligere i år.

– Jeg skal prøve å smadre til nå som mamma, pappa og Martin har kommet nedover. Gull og verdensrekord hadde vært kult, men jeg vet av erfaring at Moran fra Israel har en tendens til å sikre seg inn i forsøksheatet, for så å overraske og klinke til i finalen. Hun er i meget god form og det blir en tøff finale, sa Birgit Skarstein til Trønder-Avisa før dagens finale.

Hardt fra start

Hallie Smith fra USA gikk hardt ut, men det ble ganske tydelig etter kort tid at det var Moran Samuel fra Israel og Skarstein det skulle stå om denne søndagen. Da de passerte 500 meter hadde Skarstein sikret seg en liten ledelse på cirka 7 sekunder.

Skøyt ifra

Da lagene nærmet seg merke for 1000 meter virket det som Skarstein hadde løpet i et jerngrep. Moran maktet rett og slett ikke å svare på Skarsteins hardkjør, og den norske superroeren var over 15 sekunder foran israeleren da de var halvveis. Med et halvt minutt foran de siste 500 meterne, var den eneste spenningen om hun klarte å slå verdensrekorden.

Verdensrekord!

Og med den tiden hun leverte så var rekorden innen rekkevidde. Da klokken stoppet på 10.13.63, var det bare å slippe jubelen løs! Nytt VM-gull og ny verdensrekord. En forbedring fra den forrige rekorden på over ti (!) sekund. Mektig fra Skarstein som aldri slutter å imponere. Rett og slett en bragd.

Kjetil Borch vant også overlegent VM-gull i singlesculler.