AZ-trioen på landslaget

Landslagssjef Lars Lagerbäck har tatt ut troppen til nasjonsligakampene mot Slovenia og Bulgaria.

Bjørn Maars Johnsen (t.h.) etter en kamp for AZ Alkmaar. Til venstre hans norske lagkamerater Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø.  Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån

Sport

AZ-trioen Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø og Bjørn Maars Johnsen er alle med i Norge-troppen som skal opp mot Slovenia og Bulgaria.

Kampene spilles 13. og 16. oktober, begge på Ullevaal stadion.

Se hele troppen nederst i saken.

Defensive utfordringer

Tirsdag offentliggjorde landslagssjef Lars Lagerbäck troppen, og den manglet som ventet noen mer eller mindre faste spillere på laget.

Martin Ødegaard er i dette uttaket flyttet fra A- til U21-landslaget for å kunne hjelpe unggutta i kampen om en EM-billett.

Birger Meling og Kristoffer Ajer har vært sikre kort i forsvaret den siste tiden, men er begge ute med skade. Håvard Nordtveit soner suspensjon for rødt kort i kampen mot Slovenia neste lørdag. Han vil være tilgjengelig til Bulgaria-oppgjøret tre dager senere.

Even Hovland, Haitam Aleesami og Mats Møller Dæhli kommer inn i troppen.

Det var også litt usikkert rundt keeper Rune Almenning Jarstein en stund, men førstemålvakten er friskmeldt og med.

Dermed ble det ikke aktuelt å hente inn Rosenborgs André Hansen i en vikarrolle blant keeperne.

Lagerbäck holder kontakten med RBK-Hansen

Rosenborg-keeperen har stående invitasjon om å returnere til landslagsdiskusjonen, bekrefter landslagssjef Lars Lagerbäck.

Hansen takket tidligere i år nei til spill for Norge, men har sagt seg villig til å stille opp om det skulle oppstå en krise.

– Vi har en deal om at jeg er velkommen til å ringe dersom det skulle bli problemer. I tillegg har jeg sagt at han er velkommen til å komme hit og konkurrere om plassen. I øyeblikket er det status quo, sa Lagerbäck tirsdag.

André Hansen har vært med i landslagsmiljøet lenge, men fikk ytterst få sjanser til å spille. Det gjorde at RBK-keeperen for noen måneder siden valgte å takke nei.

Han ville bruke de cirka 45 landslagsdøgnene på annet enn reservetilværelse.


Edvard Sandvik Tagseth med i troppen som skal ta Norge til U19-EM

Pål Arne «Paco» Johansen har tatt ut Norges tropp til den kommende EM-kvaliken.

 

Stresset

Lagerbäck holdt tirsdag et engasjert innlegg om filming og uthaling av tid. Det skjedde da han summerte opp Bulgaria-kampen fra tidligere i høst. Den tapte Norge 0-1.

– Etter 0-1-målet ble vi stresset. Jeg kan ikke forklare det med noe annet. Vi kontrollerte kampen fullt. Vi tapte, det er ikke bra. Det er forbannet dårlig om jeg må si det direkte, sa Lagerbäck under sin gjennomgang av Bulgaria-kampen fra tidligere i høst.

Den endte med norsk 0-1-tap.

Han la til at han mente at de norske spillerne pådro i seg mange frispark og gule kort gitt overtaket i spillet. Bulgarerne filmet og dro ut på tiden mye, men Lagerbäck mener at de norske spillerne ble unødvendig stresset.

– Dette må vi lære av. Tålmodighet er viktig, og vi skal absolutt ikke skylde på noen, sa Lagerbäck.

Spilletid

Han sa at det bare var 20 minutters effektiv spilletid i andreomgangen i Sofia. Svensken gjentok at han mener at 2 x 30 minutters effektiv spilletid er veien å gå.

Norge slo Kypros 2-0 hjemme før det ble 0-1-tap borte for Bulgaria. Vinneren av gruppen i nasjonsligaen er sikret plass i et sluttspill der vinneren får EM-billett.

– Slovenia har tapt sine to første kamper, men de var best begge ganger og fikk veldig dårlig betalt, sa Lagerbäcks assistent Per Joar Hansen.


Troppen:

Målvakter: Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin), Sten Grytebust (OB), Ørjan Nyland (Aston Villa).

Utespillere: Haitam Aleesani (Palermo), Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Martin Linnes (Galatasaray), Even Hovland (Rosenborg), Håvard Nordtveit (Hoffenheim), Tore Reginiussen (Rosenborg), Sigurd Rosted (Gent), Jonas Svensson (Alkmaar), Sander Berge (Genk), Mohamed Elyounoussi (Southampton), Iver Fossum (Hannover), Markus Henriksen (Hull), Stefan Johansen (Fulham), Mats Møller Dæhli (St. Pauli), Fredrik Midtsjø (Alkmaar), Ole Kristian Selnæs (St. Etienne), Tarik Elyounoussi (AIK), Bjørn Maars Johnsen (Alkmaar), Joshua King (Bournemouth), Alexander Sørloth (Crystal Palace).

Nordtveit soner karantene i den første kampen.

Norge møter Slovenia (13. oktober) og Bulgaria (16. oktober). Begge kampene går på Ullevaal.