Nossum vil ikke ha Løfshus-kopi

Landslagstrener i langrenn Eirik Myhr Nossum ønsker ikke en som er helt lik Vidar Løfshus når ny landslagssjef skal utnevnes.

Landslagssjef Vidar Løfshus og Eirik Myhr Nossum (t.h). Når førstnevnte gir seg etter sesongen får Nossum ny sjef.  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sport

Norges Skiforbund utlyste forrige uke stillingen til Vidar Løfshus, som gir seg som landslagssjef etter denne sesongen. 31. mai går kontrakten hans ut, og da er han ferdig i skiforbundet.

Løfshus har vært landslagssjef i langrenn siden 2011 og sjefen til landslagstrener Eirik Nossum den siste sesongen. Nå skal altså Nossum få ny sjef.


Løfshus gir seg som landslagssjef i langrenn etter sesongen

Vidar Løfshus har landet på at han har gjort sitt som sjef for langrennslandslagene. Han slutter i Norges Skiforbund når kontrakten løper ut i mai.

 

Hva slags sjef ønsker du deg?

– Jeg ønsker meg en sjef som er engasjert, men samtidig innovativ. En som tør å utfordre oppleste og vedtatte sannheter, og som ikke er redd for å gå egne veier, sier Nossum til NTB.

– Er det egentlig en beskrivelse av Løfshus?

– På sett og vis er det, men det er mange måter man kan være det på. Jeg tror ikke vi skal se etter en kopi av Vidar, for det finnes ikke. Men det betyr ikke at mange av de verdiene som Vidar står for ikke finnes hos den nye sjefen heller.


Suksesstrener Nossum studerer hvert eneste skirenn i opptak

Han er alltid på jakt etter å forbedre seg som trener. En del av Eirik Myhr Nossums suksessoppskrift er at han ser hvert eneste skirenn i opptak.

 

– Veldig glad i Vidar

Nossum sier det er sunt med forandring, og at man ikke bør gå etter noen kloning av Løfshus.

– Jeg er fryktelig glad i Vidar og den måten han har gjort ting på. Også tror jeg det er bedre å se etter noen som er litt annerledes, enn å se etter en kopi. En kopi er alltid dårligere enn originalen.

På spørsmål om hva slags ettermæle Løfshus etterlater seg, svarer Nossum «helt enormt».

– Det er bare å se på medaljestatistikken, sier Nossum med 18 Seefeld-medaljer frisk i minne.

I tillegg nevner Nossum treningsmentaliteten og den totale lagstrukturen som er i langrenn på elitesiden.

– Den er helt enorm. Det skal bli tøft «å hoppe etter ham».

– Du kommer til å savne Løfshus?

– Definitivt.


Andreas Stjernen legger hoppskiene på hylla

Når Andreas Stjernen legger skiene på hylla, kan han se tilbake på ett OL-gull, ett VM-gull, ytterligere to VM-medaljer – og en seier i verdenscupen. Nå vil han avslutte med stil i Raw Air.

 

Må ha et stort hjerte for langrenn

Også hovedpersonen selv mener at det ikke må letes etter noen som er prikk lik han selv.

– Han må være forsknings- og utviklingsrettet, og han må ha et stort hjerte for langrenn. Han må være mest opptatt av langrenn og ikke så mye av administrasjon, sa Løfshus da NTB snakket med ham i nærheten under Seefeld-VM.

Han slår fast at det er utvikling det handler om.

– Erstatteren må være flink til å samarbeide med Olympiatoppen og ha gode relasjoner til først og fremst trenerne. Inn mot Beijing er det mange ting som er utfordrende, for eksempel dette med høyde og kulde. Det nytter ikke å være bakpå. Det vil skje mye inn mot Beijing som det må holdes tak i.