Iversen røk ut i prologen i Drammen

Johannes Høsflot Klæbo gikk nesten fire sekunder raskere enn toer Aleksandr Bolsjunov i kvalifiseringen til tirsdagens bysprint i Drammen. Både Iversen og Krogh røk ut.

Johannes Høsflot Klæbo under prologen til verdenscupsprinten i Drammen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sport

Sprintverdensmesteren var som så ofte før i vinter utilnærmelig i prologen. Klæbos tid var 3,54 sekunder raskere enn nestemann på lista.

Langt mer overraskende var det at både Emil Iversen og Finn Hågen Krogh måtte si takk for seg allerede før utslagsrundene. Sistnevnte ble skjøvet ned til den bitre 31.-plassen og så avansementet ryke med 19/100 sekund.

Iversen: – Altfor svak

Iversen la seg inn på 33.-plass. Trønderen var 34 hundredeler fra å gå videre.

– Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor det går så sakte. Jeg stresser og kaver og er altfor svak. Det er egentlig pinlig, men jeg slipper å gå på TV, så ikke så mange får sett det, heldigvis, sa Iversen til NRK.

Sondre Turvoll Fossli tok 3.-plassen i prologen. Han var 3,96 sekunder bak Klæbo. Deretter fulgte veteranen Eirik Brandsdal rett bak, mens Pål Trøan Aune ble nummer seks.

Sivert Wiig, Kasper Stadaas, Erik Valnes, Pål Golberg, Sindre Bjørnestad Skar, Joachim Aurland, Håvard Solås Taugbøl og Gjøran Tefre blir også å se i kvartfinalene.

Amund Hoel på 51.-plass ble sist av de norske på sprinten.

Skistad fikk startnekt

Legene og trenerne mente det var best at Kristine Stavås Skistad hoppet av Drammen-sprinten etter prologen.

Det gikk ikke etter planen da 20-åringen skulle prøve seg mot verdens beste i klassisk langrennssprint for første gang i verdenscupen.

Hun endte opp med 27.-plass og tok seg videre, men der stoppet det også opp. Hensynet til helsen gjorde at hun ikke fikk gå mer enn prologen.

Konnerud-løperen var dårlig og stappfull av feber dagen før rennet.

– Jeg fikk ikke lov til å gå mer av legene og trenerne. Jeg var veldig dårlig i går, men følte meg mye bedre i dag og det var derfor jeg stilte opp, sa Skistad.

Ville fortsette

Det var liten tvil om at hun helst ville ha vist seg fram mer for hjemmepublikummet. I stedet blir den neste opptredenen i skøytesprinten i Falun kommende lørdag. Om hun kvikner tilstrekkelig til.

– Jeg ville helst ha gått, og det kan hende at det hadde gått bra også, men vi turde ikke å ta sjansen. Jeg er litt skuffet. Jeg hadde gledet meg veldig til å gå. Det er nok lurest å høre på legen og spare meg til Falun, sa sprintkometen.

Maiken Caspersen Falla kom seg kjappest gjennom prologen. Hun slo svenske Ida Ingemarsdotter med 1,22 sekunder. Ane Appelkvist Stenseth la seg inn som Norges nest raskeste løper og var 1,59 bak lagvenninnen.

Ny Lotta-nedtur

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var femte best, mens verdenscupleder Ingvild Flugstad Østberg ble nummer 13. Videre gikk også Anna Svendsen og Tiril Udnes Weng.

Sistnevntes tvillingsøster, Lotta, hadde ingen god dag. Hun havnet helt nede på 47.-plass, og dermed fikk hun ikke en opptur etter at hennes VM startet og sluttet med prologen.

Hedda Østberg Amundsen på 32.-plass var nærmest av Norges åtte løpere som ikke gikk videre. Tidlig slutt ble det også på Anne Kjersti Kalvå (nummer 38), Julie Myhre (39), Amalie Håkonsen Ous (41), Silje Øyre Slind (43), Mathilde Myhrvold (44) og Magni Smedås (54).