Hoppsjefens hyllest til Stjernen: – En hopper av stort internasjonalt format

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er klar på at det norske herrelandslaget blir en kaptein og en høyt respektert utøver fattigere når Andreas Stjernen nå legger opp.

Andreas Stjernen og sportssjef Clas Brede Bråthen har opplevd mye sammen.   Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sport

Stjernen tok farvel med verdenscupen med en knallsterk 2.-plass på hjemmebane i Granåsen torsdag. Avskjeden kom ni år og tre måneder etter at han fikk sin debut på Lillehammer.

Hoppsjef Bråthen er klar på at det er en stor profil som nå takker av for å vie etterlengtet tid til familien.

– Etter at Anders Bardal sluttet, har Andreas kommet inn og blitt litt kaptein på laget. Han ble i tillegg valgt til utøvernes representant av Det internasjonale skiforbundet, så han har ikke bare betydd noe for det norske laget, men for internasjonal hoppsport, sier Bråthen.

Tvers gjennom snill

Han trekker videre fram 30-åringens personlige egenskaper.

– Han er en person som jeg aldri har hørt noen si noe negativt eller stygt om. Han er godt likt av alt fra kontrollører til konkurrenter, lagkamerater og publikum. Jeg opplever han som et tvers gjennom snilt menneske, og sånne folk blir savnet, sier han.

Stjernen tok sin første og eneste verdenscupseier 13. januar i fjor. Da sto han på toppen av pallen i østerrikske Kulm og utlignet pappa Hroars ene verdenscupseier.

En individuell mesterskapsmedalje fikk han ikke oppleve, men til gjengjeld var 30-åringen med på det norske laget som tok laggull under OL i Pyeongchang i fjor vinter. Gull ble det også i lagkonkurransen i skiflygings-VM noen uker tidligere, og i 2017 bidro Stjernen til at det ble norsk VM-sølv i lagkonkurransen i Lahti.

Bråthen fremhever at Stjernen har hatt en kjærlighet til hoppsporten som har vært nedarvet gjennom generasjoner i Stjernen-slekta. Han mener det har hjulpet 30-åringen til å bli en hopper «av stort internasjonalt format».

Vil ta vare på kompetansen

Hoppsjefen tror samtidig ikke Stjernen blir borte fra hoppsporten. Han vil forsøke å bidra til at veteranens kompetanse blir tatt vare på.

– Vi prøver i så stor grad som mulig å ivareta og videreføre det man kan kalle taus kompetanse. Det er ganske vanskelig, men det beste vi kan gjøre er å ha kontakt og sørge for at det er åpninger i miljøet til den type mennesker, sier Bråthen.

Han viser til at man på samme måte har jobbet med å ta vare på kompetansen til tidligere storhoppere som Kenneth Gangnes, Tom Hilde og Rune Velta etter at deres karrierer var over.