Aylar Lie tapte søksmålet mot Northug-bok

Aylar Lie ønsket erstatning for et avsnitt i Petter Northugs bok «Min Historie». Det får hun ikke. I stedet må realitystjernen betale saksomkostningene.

Får ikke erstatning: Aylar Lie tapte søksmålet mot Northug-boken "Min historie".   Foto: Tore Meek / Scanpix

Sport

I oktober i fjor slapp Petter Northug selvbiografien «Min Historie», som var skrevet av Jonas Forsang, og gitt ut av forlaget Pilar.

Etter boklanseringen gikk TV-personlighet og pokerspiller Aylar Lie hardt ut mot et avsnitt i boken som omhandlet et påstått forhold mellom skistjernen og Lie. Forholdet skal ha blitt innledet i 2011, etter Petter Northug Jr. vant VM-gull på femmila.

Forlaget har i ettertid fjernet avsnittet fra boken.

Lie ønsket likevel økonomisk oppreising på bakgrunn av det hun og advokatene John Christian Elden og Tony Vangen mente var krenkelse av privatlivet.

– Poenget her er at det som står om Lie i førsteopplaget av boken om Northug, er en krenkelse av hennes privatliv, sier Tony Vangen i advokatfirmaet Elden til VG i fjor.

Tapte saken - Mulig anke


Forlaget fjerner avsnittet om Aylar i Northug-boka

Aylar Lie forlangte at Pilar kuttet avsnittene som omhandlet henne i den nye Northug-biografien.

 

I forrige uke falt dommen i forliksrådet, skriver VG.

«Retten finner det ikke sannsynliggjort at Lies æresfølelse eller omdømme objektivt sett har blitt krenket gjennom ytringen som er grunnlaget for erstatningssøksmålet», heter det i dommen, ifølge VG.

Strawberry Publishing som forlaget Pilar ligger under er dermed frifunnet. Saksomkostning på 4600 kroner blir pålagt Lie å betale til forlaget.

Advokat Tony Vangen opplyser til VG at saken mest sannsynlig vil bli anket. Årsaken skal være det han mener er feil hjemmel fra Forliksrådet.

– De ser ut til å ha blandet sammen to hjemler. Ærekrenkelsebestemmelsen er ikke det samme som bestemmelsen om brudd på privatlivets fred. Aylar Lie krevde oppreisning for brudd på privatlivets fred, ikke for ærekrenkelse. Nå skal jeg sette meg ned med min klient, men jeg ser ikke for meg at vi ikkekommer til å anke dette. For dette resulatet ble feil, sier Vangen til avisen.

– Tilbakelagt kapitel

– Som retten påpeker, var det Lie som brakte denne personlige historien til offentligheten og inkluderte andre mennesker i den, og da er det viktig at man i en biografi kan komme med sin versjon. Nå anser vi uansett dette for et tilbakelagt kapittel og fokuserer på sommeren og høstens utgivelser, sier forlegger Magnus S. Rønningen i Strawberry Publishing i en uttalelse.

Northug-boken inneholder mange spenstige historier fra hans eventyrlige karriere:


Flere lokale «godbiter» i Northugs nye bok:

Historien om da Northug løy til landslagsledelsen for å spille fotballkamp i Vuku

Møtet med snåsamannen, fotballkamp på Vuku og dagen som forandret alt. Her er noen utvalgte historier fortalt av Northug i hans nye biografi.

 

Northug knuser bok-konkurrentene

Petter Northug jr. er i en egen klasse blant høstens mange sportsbøker. Langrennsprofilen selger så det gnistrer.

  

Northug har rykket inn på førsteplass på boklista

Petter Northugs selvbiografi, «Min historie», blir revet ned fra butikkhyllene. Nå har boka spurtet rett inn på førsteplassen på Boklista, og topper dermed salgsstatistikken.