Odd-treneren om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte

Dag-Eilev Fagermo kan være på gang mot et sensasjonelt seriegull. Nils Arne Eggens ideer har bygget mye av grunnmuren i Skien.

Opptatt av forbildet Eggen: Odd-trener Dag Eilev Fagermo er opptatt av det Nils Arne Eggen sto for som trener ikke skal forsvinne. 

Hedret: Nils Arne Eggen ble hedret med statue utenfor Lerkendal på søndag. 

Sport

Odd ligger tre poeng bak tabelltopp Molde, men har to kamper mindre spilt i Eliteserien.

Søndag havnet Eggen (77) på sokkel utenfor Lerkendal stadion. Da haglet det med ros fra trønderne. Nå er det telemarkingen Fagermos tur.

– Han har vært forbildet mitt som trener. Da jeg var veldig ung og ingen visste hvem jeg var, så reiste jeg opp til Trondheim og så på flere Rosenborg-treninger. Jeg sto ved gjerdet og kikket på, sier Fagermo til NTB om sine første «spionturer».

– Tidlig på 1990-tallet var RBK på besøk og spilte i Telemarkshallen. Da fikk jeg være attaché for Rosenborg. Da satt jeg rett bak RBK-benken. Så jeg har vært ganske tett på, selv om han (Eggen) nok ikke vet det. I tillegg hadde jeg Bjørn Hansen som mentor og med i trenerutdanningen min, fortsetter Odd-treneren.

Må ta vare på arven

Han er opptatt av at det Eggen sto for som trener ikke skal forsvinne og peker blant annet på landslaget.

– Arven etter Nils Arne Eggen må vi ta vare på. Jeg synes jo at Norges landslag burde spille som Eggen (4-3-3) og kanskje også Egil «Drillo» Olsen (4-5-1) defensivt mot antatt klart bedre motstandere. Den måten de to spilte fotball på, vil jo aldri bli umoderne, sier Fagermo.


 

Viktig

Odd-sjefen er klar på at norsk fotball må tviholde på Eggens tanker i lang tid framover.

– Ved siden av fotballstilen, så er det jo den offensive holdningen og positiviteten hans. Dette er en mentalitet som kanskje mange (i Norge) har sluttet å tro på. Den er viktig for en liten fotballnasjon som Norge å holde på. Eggen er ikke bare stor i kjeften. Han tror på dette av hele sitt hjerte. Derfor er han som ledestjerne i norsk fotball så viktig.

– Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte, sier Fagermo.

Helgens kamper i Eliteserien spilles slik, lørdag: Strømsgodset – Molde.

Søndag: Vålerenga – Sarpsborg 08, Kristiansund – Stabæk, Odd – Haugesund, Ranheim – Mjøndalen, Tromsø – Rosenborg, Viking – Bodø/Glimt, Brann – Lillestrøm.