To debutanter i Norge-troppen – fornyet tillit for Svensson og Midtsjø

Erling Braut Haaland (19) får smake på A-landslagsfotball i EM-kvalkampene i september. Målproduksjonen for Salzburg i Østerrike ryddet vei for ham. Også Mathias Normann er inne i troppen.

Inne: Erling Braut Haaland er med i A-landslagstroppen etter målfest i østerrikske Salzburg.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sport

Unggutten har åtte kamper til sammen på U20- og U21-laget. De har gitt elleve mål. Hele ni av disse kom i samme kamp, mot Honduras i VM-sluttspillet tidligere i sommer.

De siste ukene har det løsnet for fullt for ham i klubblaget. Tenåringen er blitt et hett navn i østerriksk fotball.

– Aldri sett så bra ut

Landslagssjef Lars Lagerbäck kom ikke unna kraftspissen i uttaket denne gangen. Haaland er en av fire U21-spillere som kjemper om en plass i førsteelleveren.

– Det har aldri sett så bra ut på spissplass i min tid som trener i Norge. Erling finnes i tankene om en startellever. Det er ikke utenkelig, sier Lagerbäck om Haaland.

– Haaland kan bli en veldig god internasjonal spiller. Han har allerede kommet langt i ung alder og har gjort det veldig bra så langt, sier Lagerbäck.

For Norge er bare to seirer i september nok om det skal bli EM-plass via kvalifiseringsgruppen. Lykkes det ikke der for de norske gutta, venter sluttspillet i UEFAs nasjonsliga neste år.

Følger faren

Faren Alf Inge Håland spilte 34 A-landskamper for Norge. Den siste var i 2001. Håland-familien blir en av ganske få far-sønn-varianter på landslaget. Alexander Sørloth og pappa Gøran er den hittil siste.

Norge møter Malta hjemme 5. september og Sverige borte tre dager senere. Etter noe unødvendige poengtap i hjemmekamper mot både Romania og Sverige, er det norske laget allerede i en vrien posisjon.

Tirsdag offentliggjorde Lagerbäck troppen på Ullevaal stadion.

Den inneholdt ikke så mye overraskende, kanskje med unntak av Rostov-proffen Mathias Normann (23), som i likhet med Haaland er inne i A-troppen for første gang.

Kastet bort

Malta hjemme bør være helt overkommelig. Norden-derbyet mot Sverige i Stockholm kan bli tøft.

Landslagstrener Lars Lagerbäck sier at om Norge skal ha en bra sjanse til å avansere fra gruppa, så må det bli seks poeng i kampene mot Sverige og Romania. Svensken var klar på hvorfor det er blitt slik.

– Vi har definitivt kastet bort fire poeng. Vi skal vinne hjemme både mot Sverige og Romania når vi leder med 2-0. Jeg har ikke vært borti med mine lag at det ikke har holdt inn når vi har ledet med 2-0, sa Lagerbäck.

Siden forrige landslagssamling er André Hansen, Sigurd Rosted, Stefan Strandberg, Martin Linnes, Mohamed Elyounoussi, Mats Møller Dæhli og Ola Kamara ute. Nye i troppen er Rune Almenning Jarstein, Tore Reginiussen, Even Hovland, Alexander Sørloth, Haaland og Normann.

Nordtrønder-duoen Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø, som begge spiller fast for AZ i Nederland, får fornyet tillit av landslagssjefene.

Troppen:

Målvakter: Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin), Sten Grytebust (FC København), Sondre Rossbach (Odd).

Utespillere: Kristoffer Vassbakk Ajer (Celtic), Haitam Aleesami (Amiens), Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Birger Meling (Rosenborg), Håvard Nordtveit (Hoffenheim), Tore Reginiussen (Rosenborg), Even Hovland (Rosenborg), Jonas Svensson (AZ Alkmaar), Sander Berge (Genk), Markus Henriksen (Hull), Stefan Johansen (Fulham), Martin Ødegaard (Real Sociedad), Fredrik Midtsjø (AZ Alkmaar), Ole Kristian Selnæs (Shenzhen), Mathias Normann (Rostov), Bjørn Maars Johnsen (Rosenborg), Erling Braut Haaland (Salzburg), Tarik Elyounoussi (AIK), Joshua King (Bournemouth), Alexander Sørloth (Trabzonspor).

Norge møter Malta hjemme 5. september og Sverige borte 8. september.