RBK-nedtur i rapport om talentutvikling

Vålerenga er best på spillerutvikling av alle toppklubbene i norsk fotball, viser en ny rapport fra Norges Fotballforbund (NFF). RBK gjør det dårligere enn ved forrige rapport.

Faller: Rosenborg faller i NFFs rapport om talentutvikling. Her er Bjørn Maars Johnsen i eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Lillestrøm på Lerkendal stadion. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix 

Sport

Rapporten «Akademiklassifiseringen i Norsk Toppfotball» er en gjennomgang av arbeidet med spillerutvikling i alle norske toppklubber på herresiden.

I rapporten, som ble sluppet tirsdag, kommer det fram at Vålerenga har det beste akademiet i landet. Oslo-klubben får fem stjerner i rangeringen av utviklingsarbeidet, som den eneste klubben i landet.

Sportslig leder i Vålerenga, Jørgen Ingebrigtsen, sier til Aftenposten at det i 2017 ble fattet en styrebeslutning om at Vålerenga skal være en utviklingsklubb, som skal få fram lokale spillere til eget lag, landslag og til større klubber i Europa.

Bak følger Viking, Bodø Glimt, Stabæk, Odd, Tromsø og Molde med fire stjerner, mens Brann, Rosenborg, Strømsgodset, Haugesund, Start og Lillestrøm får tre. I alt 22 klubber er med i klassifiseringssystemet. De er vurdert på ti punkter, blant annet forankring, spillerlogistikk, produktivitet, planverk og kompetanse. Størst framgangen fra forrige rapport i 2017 har Lillestrøm, mens Sarpsborg 08 går mest tilbake.

Ikke bekymret

Det betyr at RBK kommer dårligere ut enn ved forrige rapport. Sportslig leder, Stig Inge Bjørnebye, er likevel ikke bekymret.

– Det er noen politiske føringer til hvordan vi forholder oss til barne- og ungdomsfotballen. Det er ikke sånn at Rosenborg er blitt dårligere på utviklingsarbeidet, sier Bjørnebye til Adresseavisen, men legger også til at tanken bak akademiklassifiseringen er bra.

– Den vil også utfordre konstruktivt deler av vår skoleringsplan, som er basert på en tradisjonell RBK-metodikk, sier Bjørnebye.

– Tilfredsstillende

– Akademiklassifiseringen utfordrer utviklingsarbeidet i klubb. Det er særs tilfredsstillende å se at det på flere områder går rett vei sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.

Aalesund, Sarpsborg 08, Kongsvinger, Kristiansund, Sogndal, Mjøndalen, Sandnes Ulf fått to stjerner, mens Sandefjord og HamKam får én stjerne.


Maars Johnsen-dobbel for Rosenborg

I sin første kamp fra start for Rosenborg viste Bjørn Maars Johnsen klasse. Spissen scoret to mål og var svært toneangivende i 3-1-seieren over Lillestrøm.