Fotballforbundet om pyrodebatten: – Full forvirring

Norges Fotballforbund mener det råder full forvirring rundt reglementet for bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner.

Vålerenga-supportere med pyro under eliteseriekampen mellom Vålerenga og Brann.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sport

Mandag sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut en pressemelding der den siste tidens diskusjon rundt bruk av fyrverkeri og bluss på norske fotballtribuner var tema.

I pressemeldingen fra DSB het det:

«Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballbaner. Forbudet gjelder både for fyrverkeriprodukter ment til underholdning og pyrotekniske produkter ment til nødsignal».

– Denne meldingen kom overraskende på fotballforbundet, og den skaper full forvirring om hva et slikt forbud betyr, skriver generalsekretær Pål Bjerketvedt i en uttalelse på forbundets nettsider.

Ønsker ikke forbud

Til NTB sier Bjerketvedt at NFF ikke ønsker et totalt forbud av bluss og pyro, men at hendelser som oppsto på Åråsen og på Vålerengas hjemmebane de to siste eliteserierundene ikke er akseptable.

Der ble det brukt bluss på tribunene.

– Innenfor den ordningen som gjelder i dag er dette ikke greit, for det er vurdert til å være forbundet med fare. Hvorvidt dette regelverket kan utfordres eller endres eller lempes, er noe vi skal diskutere med klubber og supportermiljøer framover, sier NFF-toppen til NTB.

– I den ordningen vi praktiserer i dag, skal det være blussing eller fyrverkeri på indre bane, eller på første rad på tribunen. Det har vært praktisert de siste årene, sier Bjerketvedt videre.

Han kan ikke svare på om det er fagfolk eller supportere som står den type blussing det åpnes for ved innmarsj til kampene.

Supportere i harnisk

I det norske supportermiljøet ble tirsdagens DSB-pressemelding umiddelbart tolket dit hen at det nå kommer et forbud på den type pyroteknikk som så langt har vært benyttet blant norske supportere.

– DSB har ombestemt seg etter å ha godkjent import av tusenvis av enheter til bruk på stadion. De visste nøyaktig hva de skulle brukes til da søknad ble sendt. Nå blir det kaos, skrev supporterleder i Stabæk-support og tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse, Bjørnar Posse Sandboe, på Twitter.

Tirsdag kveld kom imidlertid DSB med en presisering etter at NTB hadde etterlyst tidspunkt for når et slikt forbud trådte i kraft. Der ble det understreket at forbudet har eksistert siden 2002.

Gir tillatelse

Til NTB skriver DSB at en rekke virksomheter har fått tillatelse til å importere pyro- og fyrverkeriprodukter, men at det forutsettes at disse benyttes i henhold til regelverket. I fotballsammenheng må både brannvesen og stadioneier gi sin aksept til at det benyttes slike produkter.

– DSB er opptatt av at sikkerheten til publikum og spillere blir ivaretatt. Det er viktig med en felles forståelse av hva som er lovlig og riktig bruk av pyrotekniske artikler, skriver direktoratet.

NFF-generalsekretær Bjerketvedt sier forbundet ønsker en dialog slik at en avklaring rundt grensegangene for bruk av pyro og bluss er på plass før sesongåpningen i 2020.

– Norsk Toppfotball (NTF) og NFF vil ta initiativ til et møte med klubber og supportere for å diskutere dette åpent og fordomsfritt. Det vil skje i løpet av to, tre uker, sier generalsekretæren.