Thingnes Bø «cruiset» inn til norsk stafettgull i skiskytter-VM

Johannes Thingnes Bø avgjorde på siste stående og sørget for norsk gull på den blandede stafetten som innledet VM i skiskyting torsdag. Lotte Lie fra Skatval gikk første etappe for Belgia.

Seier: Blandet stafett 4x6 km. Tarjei Bø overtar stafettpinnen til tredje etappe etter Tirill Eckhoff.   Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sport

Thingnes Bø kom til mål i ensom majestet i Anterselva etter gode etapper av alle de fire norske løperne. Italia tok sølvet, mens Tsjekkia tok bonsen.

Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og ankermann Thingnes Bø forsvarte dermed det norske gullet på den blandede stafetten fra fjorårets VM i Östersund.

Gullet var Norges femte i VM-historien i blandet stafett.

«Gira» Olsbu Røiseland

Marte Olsbu Røiseland innledet stafetten for et favoritt-tippet norsk lag og var offensiv i skisporet. Inn mot første skyting slapp hun seg litt tilbake i feltet, men svarte med å skyte fem blanke treff fra skive én.

Også på stående skjøt Froland-jenta godt tross ett ekstraskudd. Dermed bekreftet Olsbu at våpenproblemene hun hadde inn mot sesongens høydepunkt er tilbakelagt. Så sent som tirsdag måtte 29-åringens børse i hui og hast sendes til Tyskland for reparasjon.

Til veksling kom Olsbu først og sendte Eckhoff ut i knapp ledelse foran Italia.

– Kjempemoro. Jeg var veldig gira før start, og har fått spørsmål om hvorfor Lisa Vittozzi alltid veksler først i mixed stafett. Det hadde jeg lyst til å gjøre noe med, smilte sørlendingen til NRK.

Eckhoff briljerte på stående

Langt verre gikk det for en av de andre forhåndsfavorittene på åpningsetappen. Julia Simon måtte ut i strafferunden på liggende skyting og ødela i realiteten Frankrikes medaljemuligheter.

Tiril Eckhoff måtte ha to ekstraskudd på sin liggende skyting og havnet noen små sekunder på etterskudd, men på stående beviste 29-åringen hvorfor hun har vært verdens beste kvinnelige skiskytter denne vinteren.

Etter en formidabel serie sendte hun Tarjei Bø ut 11,6 sekunder foran forfølgerne.

– Det verste er egentlig å gå mixed stafett, for da er det ekstra press på at vi skal ta gullet. Jeg er veldig fornøyd med at jeg holdt meg unna strafferunden og går inn i tet, sa Eckhoff til NRK.

Avgjorde

Storebror Bø fortsatte der jentene slapp. Han holdt innledningsvis konkurrentene på behørig avstand og prikket inn fem solide treff på liggende. På stående måtte stryningen ha to ekstraskudd og slapp Italia og Tsjekkia forbi seg med noen små sekunder.

Til veksling kom han likevel i tet. Kun italienske Lukas Hofer hang med.

Dermed gjensto kun ankeretappen der Thingnes Bø avgjorde stafetten tross to ekstraskudd på siste skyting. Den ferske pappaen er av mange spådd å bli VM-konge i Anterselva. Mesterskapet kunne i hvert fall ikke startet bedre.

VM fortsetter med sprint for kvinner fredag. Der må Tiril Eckhoff finne seg i å være blant de aller heteste gullkandidatene.

Lotte Lie på første etappe for Belgia

Lotte Lie fra Skatval gikk første etappe for Belgia, etter hun søkte om å få lov til å representere dem i VM.


Trøblete oppkjøringen for VM-debutanten

Matforgiftning satte Lotte Lie ut av spill under precampen til VM, men skiskytteren fra Skatval er heldigvis friskmeldt og klar til dyst.

 

Hun gjorde også sine saker brukbart, særlig på standplass. På liggende måtte hun bruke ett ekstraskudd på å få ned alle fem blinkene. Hun gikk ut fra standplass 24 sekunder bak tet.

På andre skyting skøyt hun full hus, etter en svært imponerende serie. I sporet gikk det, ikke overraskende, litt tyngre. Hun gikk ut etter stående skyting 53 sekunder bak teten.

Da hun sendte Rieke De Maeyer ut på andre etappe var det 1:33 bak ledende Marte Olsbu Røiseland.

Tom Lahaye-Goffart, som gikk siste etappe for Belgia, gikk laget inn til en 25.-plass. 3:45 bak Norge.


«Starstruck», spent og forberedt på bank i verdenscupdebuten

To ganger har sykdom satt en stopper for verdenscupdebuten, men nå er Lotte Lie endelig frisk og rask. 24-åringen er forberedt på å få bank i sitt første møte med verdenseliten.