«Ikke lenger treneren som er sjef i klubben»

Da Nils Arne Eggen var trener i Rosenborg var det ingen tvil om hvem som var sjefen i klubben.

ROLLEFORSTÅELSE: «Det er noe med rolleforståelsen når forfatteren mener at den som skal føre Eggen-tradisjonen videre er styrelederen", skriver sjefredaktør Arve Løberg i sin kommentar. Styreleder Ivar Koteng (t.h.) og Nils Arne Eggen. 

Sport

En organisasjon hvor styrelederen blir den viktigste og mest profilerte personen har et problem. Det gjelder også for idrettslaget og bedriften Rosenborg. Det har Adressa-journalist og forfatter Birger Løfaldli i sin nye bok «I skyggen av Eggen» ikke viet oppmerksomhet. Boka fremstår som en veldig lang featureartikkel, hvor det meste har stått i Adressa før.

Forfatteren har åpenbart funnet seg noen helter i Rosenborg, mens andre ikke blir levnet store æren for det de har bidratt med. Den som får mest positiv omtale i boka er Bjørn Hansen, den mangeårige Nils Arne Eggen-assistenten i RBK. Styreleder Ivar Koteng er i boka helt klart en helt, og det samme er klubbens sterke mann i administrasjonen, organisasjonssjef Trond Alstad.

I tillegg blir de to næringslivslederne Bård Benum og Morten Loktu omtalt i beundrende ordelag. At de to næringslivslederne har bidratt til sparkingen av en rekke trenere og en daglig leder de selv var med på å ansette har ikke fått plass i boka.

Mange som følger litt på med hva som skjer i Rosenborg har også forbauset seg over den helt åpenbare rolleblandingen man nå ser i klubben. I Rosenborgs styre sitter det fire personer som også representerer store samarbeidspartnere for klubben. Før omtalte Benum, og Loktu sitter i styret i Sparebank1 SMN, som er klubbens største sponsor.

Styrets nestleder Leif Inge Nordhammer er adm.direktør i oppdrettsgiganten Salmar, som er en annen meget stor samarbeidspartner gjennom satsingen på Salmar Akademiet. Og styreleder Ivar Koteng leder familieselskapet Koteng AS, som gikk inn og betalte store deler av lønnen til Morten Gamst Pedersen.

I alle organisasjoner, ikke minst i en type virksomhet som Rosenborg, er det avgjørende at man er meget nøye med roller. RBK er viktig for hele Trøndelag, og klubben lever av sitt omdømme. Når man helt inn i styrerommet må kunne stille spørsmål ved hvem den enkelte i styret representerer, har klubben et ikke ubetydelig problem.

Samtidig har klubben valgt en organisasjonsmodell hvor sportslig leder Erik Hoftun, som også er hjelpetrener til hovedtreneren, skal rapportere til styret. Og noen av sportslig leders oppgaver skal utføres av organisasjonssjefen. Skal man ødelegge en organisasjon skal man gjøre det slik – skape utydelige roller og uklarheter i hvordan kommandolinjene er internt.

Da Nils Arne Eggen var trener i Rosenborg var det ingen tvil om hvem som var sjefen i klubben. Sikkert på godt og vondt. I dag er det ikke treneren som er sjefen i klubben. Heller ikke daglig leder Tove Moe Dyrhaug fremstår – i alle fall ikke utad – som sjef i klubben.

Men styreleder Ivar Koteng fremstår med all mulig tydelighet som sjef med stor S. Mange vil mene at dette er ugreit, eller som Ranheim-spiller Vegard Voll skrev på Twitter denne uka: En styreleder skal være som en god fotballdommer på banen, usynlig.

Birger Løfaldli er åpenbart ikke enig i dette, for han skriver blant annet i en oppsummering i sin bok: «Mye tyder på at det trengs en sterk leder for å gjenskape vinnerkulturen. Og med Koteng kan Rosenborg ha funnet en leder som har flere av egenskapene som kjennetegner Eggen under storhetstiden. En som tør å utfordre hvem det måtte være, løfte opp de ubehagelige spørsmålene og ta de grepene som er nødvendige for å bli et best mulig fotballag.»

Det er noe med rolleforståelsen når forfatteren mener at den som skal føre Eggen-tradisjonen videre er styrelederen. Er det noen som vet navnet på styreleder i Strømsgodset, eller var Ronny Deila den sterke mann i klubben?

Hvem er styreleder i Molde? Var den sterke mann i klubben Ole Gunnar Solskjær, og er Tor Ole Skullerud nå den sterke mann i klubben? Boka stiller ikke spørsmål ved styret og styreleders rolle i klubben. Det er en åpenbar svakhet ved en ellers lesverdig bok.


Stjernen forundret over kritikken i ny bok

I boka blir Hroar Stjernen blant annet beskyldt for å ha vært usikker og uforberedt til styremøtene i RBK.

 
Relaterte saker:

Stjernen forundret over kritikken i ny bok

I boka blir Hroar Stjernen blant annet beskyldt for å ha vært usikker og uforberedt til styremøtene i RBK.