Petter Northug jr. etter 4. mai: Trening og tanker om gull

Oppstyret rundt Petter Northug jr. vil ingen ende ta etter promillekjøringen 4. mai. Vi fikk en eksklusiv prat med skikongen.
Sport

Han har vært gjennom mye i sommer, Petter Northug jr. Først promillekjøringen 4. mai, og alt oppstyret rundt den og den kommende rettssaken. Deretter nye uenigheter mellom ham og Norges Skiforbund. I tillegg har Nye Høyder stevnet Northug for retten, etter at de ble skviset ut i vår, etter én sesong som ansvarlig for managementet til mosbyggen.

Motivasjon til å slå tilbake

Bare én av disse tingene ville preget alle og enhver. Men 28-åringen, som har fått alt i fanget på en og samme gang, står tilsynelatende fjellstøtt. En angrende synder, ja, men han framstår fortsatt med ro, med glimt i øyet og ikke minst en enorm motivasjon til å slå knallhardt tilbake.

Det fikk Trønder-Avisa erfare da vi fikk en time sammen med skikongen fra Mosvik under en butikkåpning i Inderøy i går. Og i en sju minutter lang eksklusiv prat åpnet Northug opp om det som har vært en svært spesiell sommer.

Kobler ut alt

– Det som har skjedd har bare gjort at jeg har blitt enda mer bestemt på å koble ut det utenfor; bare trene og gjøre det jeg skal. Jeg har vært mye i høyden, og hjemme har det kun gått i trening og hvile. I godårene mine er det nettopp det som har vært vinnerresepten, sier Northug.

– Men selv du må vel har blitt preget av denne sommeren? Det har jo vært det ene etter det andre?

– Ja, det kan du si. Jeg går til psykolog to ganger om dagen og sover forferdelig dårlig, sier Northug med et sedvanlig smil.

– Ingen som er så rå i hodet

At 28-åringen er god til å legge alt annet enn det sportslige unna, vet manager Are Sørum Langås veldig godt. Han kjenner Northug fra før, men har i løpet av det siste året, og særlig nå i sommer, blitt stadig mer imponert over akkurat den egenskapen.

– Jeg vet ikke om noen som er så rå i hodet som det Petter er. Det har han virkelig vist nå, sier Langås.

Han jobbet opprinnelig i Nye Høyder, men forlot selskapet da Coop krevde det fjernet fra Team Northug. Northug var ikke i tvil om at åsbyggen skulle være med videre.

– Han har ikke bidratt så mye på hardøktene i Italia, men han har vel gjort ett og annet ellers, smiler Northug.

Bruker lite energi på Coop

Blant annet styrer Langås, sammen med pappa John, mye av dialogen med skiforbundet. Det skal mye til for at partene ikke blir enige om en representasjonsavtale for kommende vinter, mens det er mer uklart hva som skjer fra og med 2015/16-sesongen.

Forbundet har stilt som krav at Northug skal inn på landslaget – og at hovedsponsor Coop må kuttes helt, hele året. Det er ifølge Team Northug helt uaktuelt, og det kan fort bli kun langløp på mosbyggen etter årets VM-sesong.

Northug selv bruker null energi på akkurat det:

– Jeg sover veldig fint om natta, for å si det sånn.

– Akkurat nå er det kun treningsopplegget fram mot den kommende sesongen som betyr noe, forklarer Northug.

Går for VM-gull og «kula»

Kommende sesong er det naturligvis ett overordnet mål som gjelder: Individuelt gull i VM i Falun.

– Men jeg vil gå fort hele vinteren, så kula (verdenscupen sammenlagt) er også et mål for meg, sier Northug.

Han tror det blir fire forskjellige vinnere på de fire individuelle VM-øvelsene for menn i nabolandet neste år.

– Det er knalltøft i herrelangrenn nå, men på mitt beste er jeg i stand til å kjempe om iallfall ett gull.

Evaluerer hvert år

Hva som skjer etter det, er det altså for tidlig å si om.

– Har du vurdert å legge skiene på hylla etter VM i Falun?

– Jeg skal gjøre evalueringer for hvert år. Så lenge jeg trives og er motivert, så kan jeg holde på i mange år til. Det er relativt enkelt å trene, hvile og spise riktig, men det gjøres med riktig innsats og kvalitet. Den dagen det forsvinner, så er jeg nok ferdig.

– Og hva gjør du etter karrieren er over?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Men hvis du ser på studiebakgrunnen min, ser du at jeg ikke har så veldig mange valg, spøker Northug.