Gull-Petter historisk

Med fredagens stafettgull er Petter Northug historiens mestvinnende norske stafettløper i VM.

Ski-VM 2015 Falun. F.v.: Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug for Norge som vant herrenes 4x10 km stafett i ski-VM i Falun fredag.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sport

Petter Northug jr. fikk servert gullet på sølvfat av lagkameratene og var som ventet iskald på ankeretappen.

I spurten var han atter en gang overlegen. Svenske Calle Halvarsson solgte seg dyrt, men var sjanseløs de siste 100 meterne.

Mosbyggen har nå vært med og vunnet fem stafetter på rad. Han er også tidenes første herreløper som tar tre gull i samme VM tre ganger.

Duell på oppløpet

– Dette er et scenario jeg har sett for meg lenge, men det ble en dårlig spurt. Det var is på oppløpet og den var det umulig å komme unna, forklarte Northug etter målgang.

Han var fornøyd med å sette signaturen sin på et godt samarbeid.

– Det er utrolig artig med gull her i dag. Klart det er litt spenning når det er tre debutanter i VM-sammenheng før meg. De gjorde en vanvittig god jobb, jeg bare signerte til slutt, sier Northug til NRK.

– Det var helt sykt å vinne gull mot Sverige i Sverige, sa Dyrhaug til NRK-sporten.

Statsminister Erna Solberg krevde klem etter løpet og gratulerte veldig.

– Må dere gjøre det så spennende, spurte hun guttene.

– Beklager, sa Northug med en liten latter.

Dyrhaug leverte

Niklas Dyrhaug fra Tydal stafettdebuterte med en gnistrende førsteetappe i en særdeles tøff klassisk-løype i Falun fredag.

Etter fem kilometer skilte det 5,3 sekunder mellom de 16 første lagene. Én kiometer før veksling lå Dyrhaug i tet, med et forsprang på ti sekunder til svenske Daniel Richardsson. Ved veksling skilte 20 sekunder mellom svensken og Canada og Norge i tet.

- Jeg hadde klare planer om å vente ganske lenge og prøve å trykke til på sisterunden. Da Richardsson ble sliten etter tredjerunden var det duket for å prøve, oppsummerte Niklas Dyrhaug på NRK etter førsteetappen.

Olsson lekte med Tønseth

Didrik Tønseth fra Byåsen forlot Lugnet skistadion sammen med Canada, Finland og Russland, langt foran erkerival Sverige og  Johan Olsson.

Etter fem kilometer hadde imidlertid Olsson gått inn tetgruppa. Og hjemmehåpet ga seg ikke med det.

På toppen av bakken, én kilometer før veksling, skilte det 7,1 sekunder mellom svensken og Tønseth.

Ved veksling hadde VM-debutanten fra Trondheim tapt ytterligere sju sekunder. Dermed var det duket for en meget tøff jobb for Anders Gløersen på tredjeetappen mot Marcus Hellner. Også Frankrike vekslet før Byåsen-løperen sendte ut Gløersen.

- Det var tungt. Jeg ble lekt med av Herr Olsson i dag. Han var hvass, sa Tønseth til NRK.

Gnistrende Gløersen

Etter 3,2 kilometer av etappen, hadde Gløersen tatt inn store deler av Hellners forsprang. Kun 5,2 sekunder skilte Norge og Sverige ved passeringen.

Mot slutten av etappen suste Gløersen opp i tet og ga Petter Northug jr. et strålende utgangspunkt.

Med 3,8 sekunders forsprang på Frankrike og 6,4 sekunder på Calle Halfvarsson, fikk mosbygget løpet i sin hule hånd.

Northug slapp som ventet de to utfordrerne foran - for å slippe å bruke kjempekreftene på å dra, men heller spare seg til det han elsker mest: spurten.