Slapp med skrekken

Morten Vannebo fryktet at langrennskarrieren var over etter den dramatiske blackouten for noen uker siden. I helga var imidlertid steinkjergutten tilbake med ski på beina.

Alvorlig: Morten Vannebo visste ikke hva som feilet ham da han ble innlagt på sykehuset i Lillehammer etter en blackout. 

Sport

Natt til torsdag 7. november holdt det på å gå skikkelig galt for Morten Vannebo, skiløperen fra Steinkjer som representerer Varden og Team Synnfjell.

22-åringen skulle opp på et nattlig toalettbesøk, men blacket ut og ramlet ned trappa. Kun flaks gjorde at Vannebo fulgte trappetrinnene ned, og ikke havnet over gelenderet.

Positive prøvesvar

Han ble øyeblikkelig sendt til sykehuset, for scanning av både hjerte og hjerne.

– Det var noen lange timer på sykehuset. Man frykter selvfølgelig for at det er noe galt med hjertet når noe sånt skjer. Langrenn ble plutselig veldig uviktig, men jeg tenkte at dette kunne være slutten på karrieren, forteller Vannebo.

Svarene var imidlertid positive: Ingenting galt med hjerte eller hjerne. Et ribbeinsbrudd og et lite brudd i en tverrtagg i ryggen betydde lite.

Stor fare for blackout

Positive svar til tross, selve blackoutfaren er antakelig noe Morten Vannebo må leve med resten av livet.

– Det viser seg at kroppen min er dårlig til å regulere blodtrykket. Når man ligger i senga, flyter blodet fritt. Når man reiser seg skal det være lukkemekanismer som holder blodet på riktig plass. Den mekanismen fungerer tydeligvis ikke så godt til meg, sier Vannebo.


Skremmende smell for skiløper

Steinkjergutten Morten Vannebo ligger til observasjon på sykehus i Lillehammer.


Det betyr at han er svært utsatt for det man tidvis kan oppleve dersom man reiser seg for fort. I hans tilfelle ender det i tillegg ofte med en ren blackout.

– Jeg har opplevd det noen ganger etter smellen også, men det har ikke fått like alvorlige følger, sier Vannebo.

Det er lite 22-åringen kan gjøre med dette, annet enn å ta sine forholdsregler.

– Jeg må rett og slett bruke lengre tid før jeg reiser meg, sier Vannebo.

Raskt tilbake på ski

Legene skrev ut 22-åringen etter å ha fått resultatene, som alt i alt var positive. De så heller ingen grunn til å holde Vannebo lenge borte fra skisporet. Etter tre-fire dager tok han sin første skitur. Ei uke senere kjørte han noen relativt harde økter, før han i helga, to og ei halv uke etter smellen, sto på startstreken under åpningshelga på Beitostølen.

Han sto over fredag, men stilte på lørdagens 15 kilometer skøyting. Søndag gikk han sprint. Det gikk bare sånn passe, ifølge Vannebo selv, med plasseringer et stykke ned på lista begge dager.

Helt naturlig, med tanke på konkurransen, og ikke minst den fysiske og mentale påkjenningen han har vært gjennom de siste ukene.

– Jeg visste at det ville bli tøft å hevde seg, men hadde håp om å gå bedre. Men nå er jeg iallfall i gang, så får vi håpe på rask framgang i tida framover, sier Vannebo.