– Alt dreier seg om god kontakt med hundene

Arnt Ola Skjerve fra Beitstad håper at godt samarbeid med hundene skal sørge for en etterlengtet seier i den 100 mil lange kraftprøven.

Arnt Ola Skjerve sier at god kontakt med hundene er en selvfølge for å drive med hundesport. Her får sjefen seg en skikkelig vask av lederhunden Rakel, mens datteren Kari (2 år) sitter på fanget. 

Skjerve ser over alle boksene med frysevarer og sjekker at alt er klart for årets utgave av Finnmarksløpet. 

Sport

Lørdag går startskuddet for Finnmarksløpet 2014. Sterk kuling og tette snøbyger på Finnmarksvidda det første døgnet kan by på store utfordringer for både deltakere og arrangør.

Finnmarksløpet arrangeres for 34. gang i år. Hundekjørerne skal konkurrere mot seg selv, mot konkurrenter, mot lysten til å gi opp – og ikke minst; mot naturkreftene. Fjorårets temperaturer ned mot minus 45 grader ser for øyeblikket ikke ut til å slå til, men værmeldingen viser stiv kuling og tette snøbyger allerede den første løpsdagen. Det bekymrer arrangøren en smule.

Skjerve blant favorittene

Sist søndag satte Arnt Ola Skjerve og resten av Jådåren Husky kursen mot Alta og Finnmarksløpet som en av favorittene.

I fjorårets utgave av  Europas lengste hundeløp ble Skjerve nummer to, kun slått av Thomas Næss Wærner.

Skjerve stiller i 14-spannsklassen som skal kjøre den 100 mil lange distansen fra Alta i Vest-Finnmark til Kirkenes i Øst-Finnmark. I år er målsettingen soleklar.

– Jeg skal få et bedre resultat enn i fjor. Da kan du enkelt regne ut hvilken plassering det blir, smiler Arnt Ola Skjerve.

Lørdag står han og hundene sammen med vel 140 påmeldte deltagere på startstreken.

Lang kjøretur

Sist helg var han travelt opptatt med å pakke ned alt av utstyr før hele teamet la ut på den lange kjøreturen mot Alta.

– Vi har med oss bobil, og hundene trives med å kjøre bil. Da er det egentlig bare å ta tiden til hjelp, og forberede hundene til løpet på best mulig vis.

Og det er ikke småtteri som skal ordnes før selve løpet. Hundrevis av fryste, hardkokte egg, hvalkjøtt, tørrfôr og kuvom er noen av ingrediensene som skal sikre suksess.

– Hundene er toppidrettsutøvere og må behandles deretter. Eggene bruker vi som «vegamat» underveis i løpet. Det er et sikkerstikk, forteller Skjerve.

Hundene gjør jobben

De to lederhundene Rakel og Davai svirrer omkring matfar og sjef Arnt Ola. De to Alaska Huskyene er tydelig nysgjerrige på hva som foregår, og om det kanskje snart blir noe action.

– Kontakten med hundene er hele greia med denne hundesporten. Har du ikke kjemi med motoren foran sleden, er det bare å gi opp. Det er hundene som gjør jobben. For min del handler det om å motivere arbeidskameratene til å gjøre en best mulig jobb.

Gode resultater

Både han og Sigrid Ekran fra Sparbu har oppsiktsvekkende gode resultater å vise til de siste årene, både nasjonalt og internasjonalt. Hvorfor det har blitt slik har han ikke svaret på.

– Sigrid er knallgod og trener virkelig mye. For min egen del har jeg egentlig ikke peiling på hvorfor det går så bra. Jeg må vel ha gjort mye riktig, Samspillet med hundene gir gjensidig respekt, og det er der nøkkelen til suksess ligger, uansett hvordan man snur og vender på det, forteller Skjerve.

Han ser på seg selv og Sigrid som to av de store favorittene til å vinne årets utgave av Finnmarksløpet, og i tillegg krone seg med tittelen norgesmester.

– Jeg skal være med og kjempe i toppen, og jeg håper at Sigrid blir en av de hardeste konkurrentene.

Lite trening på snø

Skjerve føler han og hundene har fått forberedt seg bra, selv om snøen mangler hjemme på de vanlige treningsområdene i Beitstad.

– Vi prøver å gjøre det beste ut av forholdene og situasjonen, sier han, og legger til at det er viktig å ikke stresse.

I stedet for slede bruker han firhjuling for å trene med hundene. I tillegg har han fått tatt noen turer på skikkelig snøføre på Henningvola.

– Noen timer på snø har vi fått, og vi har fått varmet opp med Femundløpet. Vi er klare til dyst, sier Skjerve, og får seg en skikkelig rundvask i ansiktet av Rakel.

Starter lørdag

Løpet starter lørdag 8. mars, og forventet målgang er først fredag 14. mars.

– Det er et langt løp med varierende føre. Vi kan uansett ikke trene på alt vi kommer borti, sier han.

Vær- og føreforhold er noe av det som det snakkes mest om før Finnmarksløpet. Lite snø og varmegrader truet lenge løpet.

Tre dager før start fastslår arrangørene at alt tyder på at det blir harde spor, og ikke minst, at det vil gå fort.

Når Arnt Ola og samboeren Julie Vesterhus setter kursen mot Alta, er det svigermor og svigerfar på som tar ansvar for barn og gårdsdrift.

– Jeg, Julie og hundene kjører oppover. Når vi kommer fram venter Jenny, som er søsteren til Julie, på oss. Hun kommer rett fra Hawaii og er sammen med Julie min handler under løpet, Det er et stort og velsmurt team som skal fungere for at jeg og hundene skal få gjennomført disse 100 milene, sier Skjerve.

Høyt sikkerhetsnivå

– Det er klart at det er en viss spenning, spesielt når det gjelder juniorklassen som kjøres for første gang i år. Man spøker ikke med sterk kuling på Finnmarksvidda. Men vi har et høyt sikkerhetsnivå på denne gruppen. Vi har følgescootere som samler kjørerne dersom været blir for ille, og da kjører de sammen inn til nærmeste fjellstue, sier informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen.

24-timersregelen

Like bekymret er han ikke for de to klassene som kjører 500 og 1000 kilometer. Her er det 24-timersregelen som gjelder. Hver hundekjører skal ha utstyr og kunnskaper til å klare seg ute i 24 timer.

- Det blir ikke satt i gang leteaksjon før en kjører er savnet i 24 timer, sier Andersen.