Får landets beste judogulv

Et toppmoderne sviktende gulv verdt en halv million kroner gjør judohallen i Levanger komplett. Gulvet er unikt i Norge, og legges på dugnad.

Enestående judogulv: Leder Alf Birger Rostad i Levanger Judoklubb sammen med to andre ildsjeler bak det spesiallagede judogulvet, hallsjef Lars E. Bjørås og nestleder Snorre Johansen (t.h.). 

Dette kan sammenlignes med at en fotballklubb erstatter en nedslitt grusbane med en strøken gressmatte.

Snorre Johansen, nestleder i Levanger Judoklubb.
Sport

Mønsterbruket i norsk judosport får dermed endelig et anlegg som oppfyller de krave som dagens utøvere stiller. Det opprinnelige gulvet i Frolhallen var et tynt belegg oppå knallhard betong, og strengt tatt helt uegnet for kampsport med kast i bakken.

Spesiallagde gummiklosser

– EiendomsMegler 1-hallen har vært og er et supert anlegg for Levanger Judoklubb, men det har ikke holdt kravene til judogulv. Derfor har egentlig hallen bare vært en idrettshall, før vi endelig får nytt og mye bedre underlag, sier nestleder Snorre Johansen i Levanger Judoklubb.

Arbeidet startet midt i måneden, og er beregnet å ta om lag en måneds tid. Grundig planlegging og stor dugnadsoppslutning sørger for god framdrift i arbeidet. Gulvet skal legges på 700 spesialgummi-klosser fra Frankrike, som sørger for svikt i kryssfiner-platene, som legges under mattene på toppen.

– Materialkostnadene nærmer seg et par hundre tusen kroner, men så får vi også et gulv av høy internasjonal standard. I judonasjonen Frankrike finnes det 200.000 kvadratmeter med slikt underlag, her får vi de 475 første kvadratmeterne i Norge, sier LJK-leder Alf Birger Rostad i klubben med 176 medlemmer.

Tøft økonomisk løft

Flere hundre dugnadstimer vil bli lagt ned i løpet av de fire-fem ukene, og frivillig-innsatsen i LJK er imponerende. Judohallen er renovert og bygd opp steg for steg, og gulvprosjektet er kostnadsberegnet til cirka en halv million kroner. I løpet av det siste året har klubben også brukt nesten 170.000 kroner på skillevegger, og enda mer på et tidsriktig ventilasjonsanlegg.

– For klubben er dette gulvet et veldig tungt, økonomisk løft, og vi tøyer virkelig strikken med dette løftet. Samtidig var dette helt nødvendig for å få en god nok arena, og gulvet er en investering for framtida. Dette vil holde de nærmeste 20 årene, men vi hadde aldri klart dette uten trofaste sponsorer og støttespillere, understreker Rostad.

– Det vi gjør, kan sammenlignes med at en fotballklubb erstatter en nedslitt grusbane med en strøken gressmatte, sier Snorre Johansen retorisk.

Færre skader

Utøverne har størst grunn til å glede seg, det første ordentlige arrangementet på «sviktende grunn» er en judoskole for barn like før skolestart i august. Hallsjef og veteran-utøver Lars E. Bjørås er blant mange forventningsfulle.

– Det blir en helt ny treningshverdag. Med det forrige betonggulvet, holdt vi gjerne igjen i for eksempel kasteteknikk-trening, fordi underlaget var steinhardt. På den måten ble ikke teknikkene trent inn riktig, sier Bjørås.

– Med gulvet vi hadde, kunne vi like gjerne lagt mattene ute på asfalt og trent der. Nå får vi et underlag som er adekvat for trening og stevner, og vi er rimelig sikre på at det vil vise seg skadeforebyggende, sier LJK-trioen samstemt.