Fra magaplask til suverent OL-gull for Simen Hegstad Krüger i norsk storeslem

Den norske debutanten tok en fantastisk seier på søndagens skiathlon.

Simen Hegstad Krüger hiver armene i været etter å ha tatt OL-gull på skiathlon i Pyeongchang søndag.  Foto: NTB Scanpix

OL

Simen Hegstad Krüger vant med solid margin under 30 kilometer med skibytte søndag morgen norsk tid.

24-åringen startet på verst mulig vis da han falt helt i starten av løpet.

Lyn-løperen gikk i bakken etter bare et par hundre meter og tok med seg blant andre svenske Calle Halfvarsson i fallet. Krüger måtte ha ny stav, før OL-debutanten sakte, men sikkert jobbet seg opp i hovedgruppa. Halfvarsson endte med å bryte løpet.

Norsk trippel

På skøytedelen var Krüger suveren. På den siste runden var han aldri i realiteten truet, og kunne juble for et herlig OL-gull.

Det var Norges aller første gull på distansen.

Martin Johnsrud Sundby leverte også et solid løp og tok OL-sølvet. Veteranen tok innpå Krüger på tampen, men klarte aldri å ta igjen Lyn-løperen. Han endte åtte sekunder bak vinneren.

Hans Christer Holund tok bronsen og fullførte dermed en fantastisk norsk storeslem. Holund, også fra Lyn, ble to sekunder bak Sundby.

Tok «en Estil»

Frode Estil hadde en lignende opplevelse som Krüger OL i Torino i 2006: Libyggen falt i starten av tremila med skibytte, ødela skia og tapte minst 20 sekunder til tetfeltet. Estil gikk seg voldsomt opp og gikk inn til OL-sølv.

Fram til i Krügers bragd i Pyeongchang, var Estils sølv Norges beste resultat på øvelsen. Søndag tok altså en 24-årig OL-debutant nasjonens første gull på distansen, attpåtil på enda mer imponerende vis enn Estil tolv år tidligere.

Klæbo nummer 10

Russiske Denis Spitsov, som deltar under nøytralt flagg, ble nummer fire søndag, franske Maurice Manificat nummer fem, mens sveitsiske Dario Cologna tok sjetteplassen.

Johannes Høsflot Klæbo var lenge med i tetgruppa, men endte på 10-.-plass, 43,4 sekunder bak Krüger.

– Det ble et scenario som jeg fryktet, der det ble gått fryktelig fort fra starten av. Jeg syns det gikk bra på klassisken, men hadde lite å svare med på skøytinga. Da må jeg ta til takke med en tiendeplass, sier Klæbo til Eurosport etter løpet.

Han var langt mer fornøyd med og imponert over sine tre lagkamerater:

– Det de tre andre driver med, er rått å se på. Det er kult at de tapetserer pallen, sier Klæbo, som stiller som storfavoritt under tirsdagens OL-sprint.

Westgård nummer 60

Thomas Hjalmar Westgård fra Leka og Steinkjer skiklubb representerer Irland under OL i Pyeongchang.

Han tok en respektabel 60.-plass i sin OL-debut søndag, drøye 16 minutter bak vinneren.


 
OL