Svensson med to målgivende da AZ vant i Europa-playoff

Jonas Svenssons AZ Alkmaar knuste Alexander Sørloth og Groningen i første semifinale.

Jonas Svensson på treningsfeltet til AZ.  Foto: Marius Langfjord

Trønderball

AZ har fått et glimrende utgangspunkt etter første semifinale i europaligakvalifiseringen i Nederland onsdag. Laget til Jonas Svensson vant 4-1 på bortebane mot Groningen, laget til Alexander Sørloth og Ruben Yttergård Jenssen.

Verdalingen var i serveringshumør og slo den målgivende pasningen på både 0-1 og 0-2, signert henholdsvis Alireza Jahanbakhsh og Wout Weghorst.

Jesper Drost sørget for 1-2 halvveis ut i andre omgang, før Calvin Stengs og Weglhorts fikset en meget komfortabel borteseier på tampen.

Returen spilles førstkommende lørdag.

Ødegaards første scoring

I den andre semifinalen noterte Martin Ødegaard seg for sin første scoring for Heerenveen.

Tross 0-2-tapet i siste serierunde fikk Heerenveen på niendeplass på tabellen en sjanse i europaligakvalifisering. Plasseringen skulle egentlig ikke holdt til det, men gjør det likevel fordi Twente på sjetteplass er utestengt fra europacupspill.

I semifinalen møter laget fra skøytebyen Utrecht, som endte på fjerdeplass i æresdivisjonen denne sesongen.

Første kamp i Heerenveen onsdag startet på verst mulig vis for hjemmelaget da Sofyan Amrabat og Yassine Ayoub ga Utrecht 2-0 etter henholdsvis 15 og 20 minutter.

Ødegaard skaffet hjemmelaget flere frispark i farlige posisjoner, og etter 62 minutter fikk han lønn for strevet. En frisparkvariant ble slått ut til nordmannen som ventet utenfor 16-meteren, og unggutten banket ballen ned i venstre hjørne etter at skuddet var innom en forsvarer.

Det var den Real Madrid-utleide 18-åringens første mål i Nederland.

Vanskelig utgangspunkt

Hjemmelaget burde utlignet til 2-2 kun noen få minutter senere da Luciano Slagveer fikk sjansen på blank kasse etter at Sam Larsson skjøt på innsiden av stolpen, men den nederlandske innbytteren skjøt med løskrutt og keeperen plukket skuddet enkelt.

I stedet la Utrecht på til 3-1 ved Sébastian Haller etter at Wout Faes ga bort ballen i egen boks ti minutter etter Ødegaards redusering.

Heerenveen har dermed et veldig vanskelig utgangspunkt før lørdagens bortemøte i kampen om videre spill om europaligabilletten.

Både Ødegaard og Morten Thorsby spilte fra start for Heerenveen på den norske nasjonaldagen. Begge fikk spille hele kampen for hjemmelaget.


Solbakken hadde egentlig sluttet med slike oppdrag – så dukket Tagseth opp

– Jeg hadde ikke planer om å gjøre det på denne måten mer, men for helt spesielle talenter kan dette være veien.