Gå til sidens hovedinnhold

Steinkjer kommune gikk 36,5 mill. i pluss – men overskuddet spises allerede opp av én sektor

Årsresultatet i Steinkjer kommune er nå klart. Koronaen ble ikke like dyr som fryktet for kommunen.

Tirsdag bekrefter Steinkjer-rådmann Torunn Austheim til Trønder-Avisa at årsregnskapet for 2020 er klart.

Kommunen som har et driftsbudsjett på omtrent halvannen milliard gikk 36,5 millioner kroner i pluss i koronaåret 2020. Det er 13,7 millioner kroner bedre enn budsjettert. Driftsmarginen er på rundt 2,4 prosent, altså omtrent der man «skal være» i henhold til anbefalinger i kommunesektoren.

En viktig årsak til at kommunen gikk bedre enn ventet er pensjonsforpliktelsene, et komplisert regnestykke hvor kommunen til enhver tid er nødt til å sette av en viss sum for å dekke pensjonskostnadene til sine ansatte.

Ikke nødvendigvis noe å bruke

Overskuddet betyr likevel ikke noen forbruksfest for kommunepolitikerne.

– Nye regler innebærer at mindreforbruk og positivt budsjettavvik skal nulles mot fond. Det betyr at det ikke er noe «overskudd» å bruke i forbindelse med regnskapsrapportering. Dersom det ønskes brukt av «overskuddet», må det gjøres gjennom en egen sak om bruk av disposisjonsfond, sier rådmann Austheim med adresse til de folkevalgte i Steinkjer.

Koronakontroll

Årsresultatet viser at koronaen ikke veltet økonomien i Steinkjer kommune. Det skyldes stram styring, mener rådmannen.

– Steinkjer holdt et meget stramt regime rundt økonomi i første del av 2020, og i kombinasjon med lite smitte og ulike tiltakspakker har vi fått dekket det meste av koronarelaterte utgifter, sier Austheim.

Kommunen har likevel store utfordringer, fordi utgiftene i særlig helsesektoren er på vei oppover.

– Vi har en bekymringsfull utvikling innen helse som har «spist opp» det meste av innsparinger på lønnsoppgjøret i 2020. Dette har imidlertid vært kjent, og er orientert om til politikerne gjennom store deler av året.

Kommentarer til denne saken