Stjernekikking, gjemsel i mørket – og mye godteri

Grilling av pølser og pinnebrød er både varmt og godt. Fra venstre: Nora W. Silseth, Marie Bentzen, Emma Vik, Ingrid B. Prestvik, Ada l. Brekkan , Jessica Louise Hjelde, Petra Fekete,  Rikke L. Wagnild,  Maiken Iselin Bøhn med hunden Branco. Nærmest bålet sitter Irmelin Kjesbu og Anneli S. Myhrer.

Grilling av pølser og pinnebrød er både varmt og godt. Fra venstre: Nora W. Silseth, Marie Bentzen, Emma Vik, Ingrid B. Prestvik, Ada l. Brekkan , Jessica Louise Hjelde, Petra Fekete, Rikke L. Wagnild, Maiken Iselin Bøhn med hunden Branco. Nærmest bålet sitter Irmelin Kjesbu og Anneli S. Myhrer. Foto:

Av

Støynivået var kanskje litt høyt til tider. Men hva gjør vel det når en gjeng 12 år gamle jenter deler opplevelsene ved å overnatte ute i naturen?

DEL

LEVANGER: – Vi har hatt det kjempeartig. Det regnet en del fredag kveld, men det klarnet opp slik at vi fikk sett stjernehimmelen tidlig på natta. Vi så Karlsvogna og mange andre stjerner. Det skal vi fortelle om når vi kommer på skolen igjen, fortalte 11 uteglade jenter i toppform lørdag morgen.

Og det til tross for at det kanskje ikke ble så mye søvn på dem i to telt ved Huldervannet like ved Jamtkneppet natt til lørdag.

Sukkersjokk og lite søvn

– Jeg sovnet kanskje i tre-firetida. Husker ikke helt, sa en.

– Så sto vi opp like etter klokka sju, meldte en annen.

– Tror jeg har fått litt sukkersjokk. Vi har spist mye godteri, sa en tredje.

– Selv om det har vært kjempeartig, skal det bli litt godt å komme hjem til min egen seng. Jeg sov i en sovepose på en presenning inne i teltet. Sov ikke særlig godt, sa en fjerde.

Når åtte jenter trenger seg sammen i et telt, blir det fort rotete. Koste seg gjorde de uansett. Der inne satt og lå Ada, Emma, Maiken, Anneli, Marie, Irmelin, Jessica Louise og Petra.

Når åtte jenter trenger seg sammen i et telt, blir det fort rotete. Koste seg gjorde de uansett. Der inne satt og lå Ada, Emma, Maiken, Anneli, Marie, Irmelin, Jessica Louise og Petra. Foto:


Skrevet ned opplevelsene

I tillegg til stjernekikking ble fredagskvelden og de tidlige nattetimene benyttet til gjemsel i mørket ute og leken «Nødt eller sannhet» der deltakerne får valget mellom å svare på et spørsmål sannferdig, eller ta imot en utfordring av de andre.

– Vi har skrevet ned alt vi har gjort. Som en slags lekse som skal fortelles for klassene.

De 11 jentene går i tre forskjellige sjuendeklasser ved Nesheim. Da ideen om å overnatte ute i naturen i telt ble lansert, spredde den seg fort. Fredag kveld var de i ferd med rigging ved Huldervatnet.

Lørdag morgen var det flere av dem som helst ville være en natt til. Men sånn ble det ikke.

Unge mest ivrig

En undersøkelse gjort av organisasjonen Norsk Friluftsliv viser at unge er mest ivrig på å sove ute

• I undersøkelsen oppgir hele 73 prosent av unge mellom 15 og 24 år at de planla å sove ute i sommer. Det er en økning på hele ti prosent sammenlignet med 2019. For befolkningen generelt er tallet 46 prosent, altså nær annenhver nordmann.

• Allemannsretten gir alle rett til å overnatte to døgn ute i utmarka. Eneste kravet er at man er minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte.

Telt, hengekøye eller under åpen himmel er alle fine måter å sove ute på. Selv om det kan bli tidlig lyst, er det en god følelse å våkne til fuglesang, og kanskje kjenne sola varme om morgenen.

– Det har vært kjempemoro. Dette skal vi gjøre igjen, konkluderte 11 glade 12-åringer fra Nesheim skole ved Huldervatnet lørdag morgen.

Artikkeltags