Gå til sidens hovedinnhold

Stor markering: Fotballen står samlet bak krav om breddeåpning – dette svarer Raja

Bodø/Glimt og andre eliteklubber kom med krav om åpning av breddeidretten før kampstart torsdag. Fotballen står samlet bak kravet, sier fotballpresidenten.

Glimt-spillerne holdt opp drakter og skjerf fra breddeklubber før oppgjøret mot Haugesund. På Åråsen kom Lillestrøm og Odd-spillerne ut på banen med plakater med påskriften «Få bredden i gang – nå».

Strømsgodset-spillerne holdt på sin side opp drakter fra breddeklubber før kampen mot Tromsø. Viking-spillerne hadde på seg draktene til breddeklubber før møtet med Mjøndalen.

Blir flere aksjoner

Fotballpresident Terje Svendsen sier til NTB at Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Toppfotball Kvinner har gått sammen om aksjonene.

– Vi opplever et stort engasjement i hele fotballen. Vi har derfor gått sammen om dette initiativet for å synliggjøre at hele fotballen står bak kravet om å åpne breddefotballen nå, sier Svendsen.

Det er planlagt flere aksjoner i tida framover, både i herre- og kvinnefotballen.

– Først og fremst må vi åpne bredden for folkehelsa. Det er både for den fysiske og mentale helsa til folk at vi kommer i gang snart, sier Glimt-spiller Vegard Leikvoll Moberg til klubbens nettsted.

Rajas svar: God gest

Idrettsminister Abid Raja (V) sier at han forstår breddefotballens desperasjon etter å gjenåpnes. Han kaller eliteklubbenes markeringer en god sportslig gest.

«Jeg forstår full ut denne desperasjonen og lysten til å komme i gang. Det er også en veldig god sportslig gest av Eliteserien å vise slik støtte», skriver kultur- og idrettsministeren til NTB.

Han sier han håper intenst at breddeidretten kan komme i gang for fullt om tre uker, da regjeringen har sagt at det vil kunne skje, med forbehold om endret smittesituasjon.

«Det er tre lange uker igjen, og de kan bare ikke gå unna raskt nok for oss alle, men heldigvis er det nå mye lys i denne tunnelen som har vært ulidelig lang og mørk», skriver Raja.

Les også

Derfor stilte Blink i disse draktene før kampen mot Jerv

Oppfordret til aksjon

Rosenborg har varslet at klubben vil ha en draktmarkering før sin hjemmekamp søndag.

– Vi vil markere at vi selvfølgelig støtter dette og jobber for å få bredden i gang. Dette er viktig både for fotballen, rekruttering og det helsemessige aspektet, sier RBKs daglig leder Tove Moe Dyrhaug til NRK.

Debatten om breddeidretten har pågått lenge, og har tidvis vært opphetet.

Les også

Verdal-treneren innrømmer at det kan bli aktuelt å trosse myndighetene: – Kjøper ikke begrunnelsen

Høie reagerte

En rekke breddeklubber har de siste dagene varslet at de nå vil bryte regjeringens anbefaling om avstand for å kunne trene normalt. I Tromsø har enkelte klubber allerede begynt å trene med full kontakt.

Onsdag gikk helseminister Bent Høie kraftig ut da NTB konfronterte han med dette. Helseministeren var tydelig på at han forventer at idretten retter seg etter anbefalingene som foreligger.

– Min forventning er at Norges idrettsforbund rydder opp i det umiddelbart hvis de avdekker den type forhold, sa Høie til NTB.

Idrettspresident Berit Kjøll sa i etterkant til NTB for at hun forventer at anbefalingene følges opp.

Regjeringens gjenåpningsplan legger opp til at breddeidretten kan gjenoppta trening med kontakt fra 17. juni.

LES OGSÅ: Reagerer på fylkesordførerens ordbruk i fotballdebatten: – Upassende

Les også

Håvard fra Flatanger mobiliserer til landsomfattende demonstrasjon mot nedstengning av breddefotballen

Kommentarer til denne saken