Vi kan si farvel til både meteren og munnbind. Lørdag fjernet regjeringen omtrent det som var igjen av koronatiltak.

– Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet regjeringens pressekonferanse om koornasituasjonen lørdag.

– Meteren blir borte. Vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferjer, legger han til.

Kan drive som normalt

At meteren fjernes betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

– Vi forlater nå meteren og munnbind, og da står vi igjen med sunn fornuft og hensyn til andre, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun understreker at det som gjelder videre fra i dag er kun råd og anbefalinger. Staten skal altså ikke fortelle den enkelte hva man skal gjøre, sier hun.

Anbefalinger og råd finnes på helsenorge.no og Folkehelseinstituttet sine hjemmesider.

Dette er endringene:

  • Trafikklysmodellen på skolene avvikles. Det betyr at barn, elever og ansatte nå går tilbake til en mer vanlig barnehage- og skolehverdag.
  • Kravet om å ha på munnbind på offentlige steder der meteren ikke kan opprettholdes, fjernes.

  • Regjeringen har bestemt å fjerne kravet om å holde en meters avstand på offentlige steder.

  • Bare voksne med symptomer skal teste seg

  • Smittede kan ledsage ved fødsel og besøke alvorlig syke

  • Det vil ikke lenger være påbudt å isolere seg dersom man blir koronasmittet. Regelen har vært at man må isolere seg i fire dager ved påvist koronasmitte, men dette blir nå endret til en anbefaling.

Regjeringen opphever trafikklysmodellen i skoler og barnehager. Elever og ansatte går dermed tilbake til en mer normal skole- og barnehagehverdag.

Barnehagebarn og skoleelever trenger heller ikke lenger å teste seg med mindre de har symptomer.

Kommuner har fortsatt anledning til å ta trafikklysmodellen i bruk hvis de mener det er nødvendig.

Regjeringen regner med at mange elever og ansatte vil bli smittet i tiden som kommer, og at høyt sykefravær kan bli en utfordring.

– Jeg vet at ledere og ansatte i barnehager og skoler gjør sitt ytterste for at alle barn skal få et fullverdig tilbud, selv om situasjonen fremdeles er krevende. Målet vårt er at alle skoler og barnehager skal komme tilbake til normal drift raskest mulig, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).