Etter rekordhøye priser på trelast grunnet både barkbiller i Canada og krigen i Ukraina, har prisene stupt det siste året. Prisen på trelast til en enebolig har gått ned med 42 prosent fra desember 2021 til desember 2022, viser ferske tall fra Treindustrien.

Det bekreftes av både entreprenører og byggevarekjeder, deriblant Frode Opheim som er daglig leder i Spar-Bygg.

– Det har skjedd gradvis, men samlet har det gått merkbart mye ned. Det gjelder ikke bare trelast, men også andre byggekostnader, sier Frode Opheim, daglig leder i Spar-Bygg, til Trønder-Avisa.

– Det jeg kan bekrefte er at noen varer innen trelast har gått ned, men det varierer mellom de forskjellige trelastproduktene, sier Stian Grøtan, som er nasjonal salgs- og driftssjef for 59 egeneide Byggmakker-butikker.

Varierende priser

Begge er derimot rask til å legge til at prisnedgangen ikke gjelder alle varer.

– Trelast har gått mest ned i pris, mens energikrevende produkter som Glava og isolasjon har gått opp på grunn av strømprisene, forteller Opheim.

– Samlet sett er det absolutt en nedgang – og en markant nedgang siden august i fjor. Samtidig skjer vi en liten prisoppgang på noen energikrevende varer, sier Grøtan og trekker i likhet med Opheim fram isolasjon og Glava, som eksempler på energikrevende varer.

Også butikksjef Sture Hemminghytt hos Bygger'n i Steinkjer merker prisendringene.

– På enkelte varer går prisene ned, mens andre varer fortsatt er altfor dyre, sier Hemminghytt.

Byggevarekjedene er også klar på at januar ikke er høysesong for trelast.

– Det er mer rush på strømidler og salt, sier Hemminghytt.

– Vil nedgangen fortsette?

– Jeg skal være forsiktig med å love og spå, men vi skal være forberedt på at prisene flater ut. Det vil være små justeringer, men det vil nok bli mer stabilt, sier Stian Grøtan i Byggmakker.

Krevende regnestykker

Kristian Breivik, daglig leder hos Byggmester Binde, bekrefter også at prisene på trelast har gått ned, og at det er mer varierende priser.

– Det er veldig vanskelig å følge med på prisene. Det betyr at vi må være veldig på vakt når vi gir tilbud. Det er mer krevende å ha riktig pris, for det er ikke gitt at gamle kalkyler stemmer. Det var generelt mer stabile priser før, sier Breivik.

– Hvordan er tilgangen på oppdrag?

– Vi ser ikke noe unormalt. Det er på det jevne med oppdrag, så jeg er ikke bekymret. Men det virker som kundene er litt på vakt, men det er også en del som uansett har planer, sier Breivik i Byggmester Binde.

– Vi opplever en voldsom etterspørsel og må si nei til oppdrag. Det er litt rart i vinterhalvåret, sier Opheim i Spar-Bygg.

På spørsmål om hvorfor Spar-Bygg fyller opp ordrebøkene allerede i januar, svarer Opheim:

– Det kommer ikke av seg selv – det er ikke bare flaks. Vi er allsidige og dekker et stort område, sier Opheim om ramser opp prosjekt både i Nærøy og Namsos.