Både i 2017 og i 2019 kunne du følge direkterapportering av valgresultater i Trønder-Avisas direktesendte valgsending.

På valgkvelden mandag gjentas konseptet, i større skala enn tidligere.

Tidligere sjefredaktør og nåværende konsernsjef John Arne Moen i TA Media blir programleder for sendingen som starter like før valgdagsmålingen offentliggjøres mandag kveld. Han får med seg tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen og tidligere Sp-politikere og nåværende bankdirektør Eli Arnstad som ekspertkommentatorer, i tillegg til reportere ute på valgvaker i både Steinkjer, Trondheim og Oslo.

– Vi klarer selvsagt ikke å konkurrere med NRK og TV 2 når det gjelder teknisk produksjon, men vi kan likevel tilby noe unikt. I vår sending får seerne nyheter og analyser om de trønderske resultatene, i tillegg til det nasjonale bildet, sier sjefredaktør Sivert Rossing i Trønder-Avisa.

Innsikt

Ekspertene Hanssen og Arnstad har vært med også tidligere, men kan bli særlig gode kilder mandag, mener Rossing.

– Særlig hvis det skulle bli et rødgrønt flertall, vil disse to ha stor innsikt. Bjarne Håkon har vært statsråd for Ap gjennom flere år, og kjenner både aktørene og dynamikken i regjeringsforhandlingene. Eli er tvillingsøsteren til Marit Arnstad, som er listetopp i Nord-Trøndelag og en av nøkkelaktørene i Senterpartiet hvis partiet havner i regjeringsposisjon, sier sjefredaktøren.

Det er mye som står på spill i årets valg, mener Rossing.

– Nasjonalt har det ligget an til et nytt flertall en stund, men hvordan det flertallet blir seende ut er helt åpent. Dessuten viste skolevalgene andre trender enn mange av meningsmålingene, og derfor skal vi ikke ta noe for gitt før stemmene er talt, sier Rossing.

Kamp om plassene

I Nord-Trøndelag er det også mer åpent enn tidligere om de fire direktemandatene.

– I 2017 var det ingen tvil om at Ap var største parti, mens de fleste spådde at Høyre og Sp tok et mandat hver. Nå er det helt jevnt mellom Sp og Ap om å være størst, og begge kan ta to mandater, men Høyre kan også kuppe et fra en av dem. Det er faktisk så jevnt at det endelige resultatet i Nord-Trøndelag kan drøye langt utover kvelden, sier Rossing.

Det skal også deles ut et utjevningsmandat i Nord-Trøndelag. Det kan drøye til minst tirsdag før dette mandatet er klart.

– Det kan i prinsippet gå til alle parti som er over sperregrensa, sier Rossing.

I Sør-Trøndelag er det også stor spenning inn mot valgdagen. På den ferskeste målingen Sentio har gjort for Trønder-Avisa, er Senterpartiet bare inne med ett mandat i sørfylket. Rødt er heller ikke inne, men i stedet er det MDG som har kapret et mandat.