Tyldum kan følge Arnstad på tinget

FORESLÅTT AV FLEST: Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum (Sp) er lokallagenes favoritt til å bekle andreplassen på Sps stortingsvalgliste. Det kan gi han fast stortingsplass.

FORESLÅTT AV FLEST: Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum (Sp) er lokallagenes favoritt til å bekle andreplassen på Sps stortingsvalgliste. Det kan gi han fast stortingsplass. Foto:

Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum er lokallagenes favoritt til andreplassen på Sps stortingsliste.

DEL

Marit Arnstad er Sp-dronninga i nord. Samtlige 17 lokallag vil ha henne på topp på stortingslista, viser den siste runden partiet har hatt med lokallagene. Nå skal nominasjonskomiteen gå gjennom alle forslagene, før de legger fram sitt endelige forslag til stortingsvalgliste på partiets nominasjonsmøte 21. november.

Klar tale

Lokallagene var klare i sin tale om hvem de mener bør bekle toppen av stortingslista. I tillegg til Arnstad er det Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum, som er foreslått på andreplass på lista av ti lokallag.

Fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem er foreslått på den plassen av sju lokallag, mens Dorthea Elverum er foreslått fra henholdsvis fem og sju lokallag på tredje- og fjerdeplass på lista.

I tillegg er Høylandet-ordfører Hege Nordheim-Viken foreslått av fem lokallag til tredjeplassen på lista.

Ingen andre er i nærheten av dem i oppslutning fra lokallagene. Tar nominasjonskomiteen hensyn til ønskene fra lokallagene vil disse fem utgjøre de fem øverste plassene på lista.

Har lyst

Både Tyldum og Hallem bekreftet tidligere i uka at de har stilt seg til disposisjon for partiet foran stortingsvalget neste høst, og ingen av dem benekter at de har lyst på andreplassen bak Arnstad. Mandag kveld bekreftet lokallagene at Tyldum er favoritt til den plassen.

Med den oppslutningen Sp har på meningsmålingene for tida. På den siste, gjort av Sentio for Trønder-Avisa og Nidaros i nordre valgkrets i Trøndelag, hadde partiet ei oppslutning på rekordhøye 33,1 prosent. Og er med det det største partiet i Nord-Trøndelag per dato.

Holder oppslutninga seg til valget neste år, betyr det to stortingsmandater og både Arnstad og andrekandidaten vil bli stortingsrepresentant den neste perioden.

Tyldum sier han har brukt sommeren til å tenke gjennom scenarioet at en andreplass på lista betyr stortingsplass hvis oppslutningene på målingene holder seg til over valget.

– Jeg hatt en prosess med meg selv, med samboeren min og noen flere om dette, og jeg har stilt meg til disposisjon for partiet. Men det er partiet som nominerer, det er jeg veldig ydmyk for og heldigvis har vi mange dyktige folk i partiet, sa Tyldum til Trønder-Avisa i helga.

Også Hallem har bekreftet at han ønsker en plass høyt opp på lista.

– Det hadde vært artig å få bidra til at Sp styrer landet, og jeg har sagt til partiet at jeg er disponibel, sa Hallem på spørsmål om han ønsker andreplassen på stortingslista.

- Sp trengs som aldri før, og jeg ønsker å være med på den jobben som skal gjøres og samtidig kunne være en støtte til Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad når de skal styre landet, sa Hallem.

Borten Moe i sør

I Sør-Trøndelag ligger det an til et politisk comeback på stortinget for Ola Borten Moe. Han er foreslått på førsteplassen av flest lokallag, totalt fra ni lag, mens åtte lokallag foreslår han på andreplass på lista.

Stortingsrepresentant Heidi Greni, Holtålen er foreslått på førsteplass av åtte lokallag, mens seks av 19 lokallag som har sagt sin mening om stortingslista mener hun bør få andreplassen på lista.

Maren Grøthe fra Melhus er på tredjeplass over kandidater som er foreslått flest ganger av lokallagene.


Artikkeltags