(Namdalsavisa):Det forventes mye nedbør med jordskred- og flomfare og kraftige vindkast fra sørvest med opptil orkan i kastene.

– Det er spesielt kastevindene vi frykter vil gjøre størst skade. Disse kan komme opp i 35 meter i sekundet, altså orkan, og vil være kraftige nok til å kunne løfte en trampoline opp i lufta. Det er bare å innse at sommeren er over, og få sikret alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig. Bind fast trampolina, rydd inn sommeren for i år, og sørg for at avløp og rister er åpne ,så nedbøren kan renne vekk fra eiendommen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

LES OGSÅ: Melder kraftige vindkast: I dag må du sikre løse gjenstander og være forsiktig

Kan være farlig å oppholde seg ute

I Trøndelag er det til nå kun varslet om kraftig vind. Meteorologisk institutt advarer om at det onsdag kveld og natt til torsdag er ventet kraftig vindkast på 27–35 m/s frå sørvest. Vinden vil øke først i sør og sist i nord.

På Yr.no er det listet opp flere konsekvenser som følge av stormen, blant annet at løse gjenstander kan blåse av gårde og at strømforsyninga kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet.

– Det er bare å stålsette seg for heftig ruskevær hvor det kan være farlig å oppholde seg ute. I kraftige kastevinder kan man bli truffet av løse gjenstander som kommer fykende, advarer Brandeggen.

Slik forbereder du deg på uværet

 • Rydd vekk eller sikre alt av løse gjenstander.
 • Se til at takrenner er åpne, og at vannet kan renne vekk fra eiendommen.
 • Se til at avløpsrør og kumlokk i nærheten ikke er tett av løv og rusk og rask.
 • Sikre båt mot vind, og parker helst ikke bilen nær et kumlokk i tilfelle det går tett.
 • Ingen tid å miste

  Om du fremdeles har båten fortøyd i havna, sier Brandeggen at det er ingen tid å miste.

  – Sjekk at båten er skikkelig sikret, helst med fire punkter, før stormen treffer. Hvert eneste år har vi en rekke båtskader i forbindelse med de første høststormene, og mange kunne trolig vært unngått med bedre sikring, sier han.

  Det er også meldt om store nedbørsmengder fra onsdag til fredag, og Brandeggen anbefaler at man får tømt takrennene for løv for å sikre seg mot vannskader.

  – Tette takrenner og store løvansamlinger kan hindre vannet i å renne vekk. Det betyr økt risiko for vanninntrenging i kjelleren, så ta deg en runde rundt huset og få fjernet alt som ligger i vegen for regnvannet.