Black, Font, Line
Material property, Font, Line
Brown, Product, Rectangle, Azure, Textile, Sleeve, Bag, Aqua, Art

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Billedveven Vipa på Ørlandet av Hannah Ryggen kommer til Besøkssenter våtmark Ørland

Hannah Ryggen bodde på et småbruk på Ørlandet i over 30 år, og brukte den lokale naturen fysisk i sin kunst. Nå kan innbyggerne oppleve billedveven «Vipa på Ørlandet» på det nye Besøkssenter våtmark Ørland.Ryggen brukte temaer fra det nære hverdagslivet i sine kunstverk, og det var en selvfølge å bruke naturen rundt seg. Hun brukte planter i sitt nærområde til å farge garnet hun brukte i sine billedvever. «Vipa på Ørlandet» er en slik billedvev. Vipa er en fugleart med en lang historie på Ørlandet, og den har nylig kommet på listen over utryddingstruede fugler.

Torsdag 2. september tar Nasjonalmuseet billedveven med «hjem» til Ørland. Innbyggere og besøkende kan dermed oppleve «Vipa på Ørlandet» på nært hold i forbindelse med åpningen av Besøkssenter våtmark Ørland.

Ann Kristin Sørli, kurator for formidling ved Nasjonalmuseet er glad for at museet, gjennom sin turné «Norge rundt med Nasjonalmuseet», får anledning til å vise fram verket i nettopp Ørland.

Kunstner brukte naturen på Ørlandet til å sette farge på sine verk. Nå kan innbyggerne oppleve «Vipa på Ørlandet» på nært hold

- Det store og det lille, det nære og det hverdagslige som hun formidlet i sine kunstverk, oppleves som aktuelt også i dag


- Hannah Ryggens kunstnerskap er nært knyttet til Ørlandet, hvor hun levde tett på naturen. Det store og det lille, det nære og det hverdagslige som hun formidlet i sine kunstverk, oppleves som aktuelt også i dag, sier Sørli.

Gunnhild Tettli, leder for galleri og museum på Roret Ørland Kulturforetak, deler gleden over utstillingen med Sørli.

- Hannah Ryggen var en samfunnsengasjert kunstner og glad i naturen på Ørland. Under åpninga blir det en fin kombinasjon av natur og kunst og vi gleder oss til å vise publikum dette.

Program

Torsdag 2. september

Billedveven vises i Besøkssenter våtmark Ørland, som har offisiell åpning kl. 11.30-12.00 samme dag.   

Det er gratis tilgjengelig for publikum gjennom hele visningsdagen.
I tillegg vil det bli gitt korte, uformelle introduksjoner til kunstverket.  


Kl. 12:00 – 19:00 Visning av verket i besøkssenteret


Kl. 12:00 – 13.00  

«Vipa – kamp og kurtise i kulturmarka», foredrag ved biolog Gaute Grønstøl

«Potteblått – sted og folk i Hannah Ryggens tråder», foredrag ved Solveig Lønmo, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

«Det store og det lille. Hannah Ryggens kunstnerskap i verden», foredrag ved Rikke Lundgren, Nasjonalmuseet


Kl. 17:00 – 17.40

«Vipa – kamp og kurtise i kulturmarka», foredrag ved biolog Gaute Grønstøl

«Det store og det lille. Hannah Ryggens kunstnerskap i verden», foredrag ved Rikke Lundgren, Nasjonalmuseet


Verket blir vist i Besøkssenteret, mens programmet gjennomføres i formidlingsrommet som ligger vegg i vegg med Besøkssenteret.

Programmet er åpent for alle, men antallet tilhørere må tilpasses gjeldende smittevernregler.
Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

Besøkssenter våtmark Ørland

Ørland Kultursenter
Rådhusgata 6
7130 Brekstad


Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line